سمپلر از تجهیزات آزمایشگاهی و نوعی از میکروپیپت است که بر پایه ( EX )T. D کالیبره شده و برای انتقال حجم های کم نمونه با دقت استفاده می شود و احتیاجی به شستشوی آنها در محلول دریافت کننده نیست.
انواع سمپلرهای موجود :
- Piston Types
- Peristaltic
مشاهدۀ قیمت و مشخصات تجهیزات اندازه گیری
مشاهدۀ قیمت و مشخصات تجهیزات آزمایشگاه طبی
برخی از ویژگی های سمپلرها:
- سمپلرها از حجم 1µL تا 1000µL ساخته شده است.
- سمپلرها بر پایه حرکت هوا در اثر جابجایی یک پیستون مکانیکی کار می کنند.
- سمپلرها نوک های پلاستیکی یکبارمصرفی دارند.
- سمپلرهای فعلی از عدم صحت (Bias) کمتر از 1% و عدم دقت (CV ) 6/0 تا 3/0 درصد برخوردار می باشند.
سمپلرها به چند طریق کار می کنند؟
سمپلرها به دو طریق کلی کار می کنند:
- غیر مستقیم ( جابجا کردن هوا )
- مستقیم ( مکانیکی )
نکاتی در مورد سمپلر ها که نمی دانید:
- سمپلرها چه در هنگام تخلیه و چه در هنگام کشیدن محلول، باید در حالت عمودی نگه داشته شوند (مانند پیپت)
- شما باید برای کشیدن محلول ، پیستون را تا مرحله نخست فشار دهید و نوک سمپلر را در محلول فرو ببرید، سپس باید پیستون را به صورت آهسته به موقعیت اولیه برگردانید (با کم کردن فشار انگشتتان)، این کار به سبب درست کردن خلاء (تخلیه هوا) در پیستون باعث پر شدن نوک پیپت با حجم معین می شود.
- احتیاجی نیست که نوک سمپلر را با دستمال کاغذی یا گاز تمیز کنید، به دلیل اینکه سطح پلاستیکی نوک سمپلر Non wettable است، اما بعد از کشیدن محلول سطح بیرونی، نوک سمپلر به کنار دهانه لوله کشیده خواهد شد تا مازاد مایع از روی آن پاک شود.
- به یاد داشته باشید که نوک سمپلر ها تنها در مرتبه اول استفاده، Non wettable است، اگر از آن به صورت مجدد استفاده کنید این خاصیت را از دست می دهند.
- برای خالی کردن محلول ، نوک سمپلر را بر روی دیواره ظرف مورد نظر شما قرار دهید و پیستون را یک مرتبه تا مرحله دوم فشار دهید، این کار باعث خالی شدن کامل حجم مورد نظر شما می گردد.
- هرچه حجم سمپلر کمتر شود، عدم صحت و عدم دقت آن بیشتر خواهد شد. مثلاً سمپلر 10 میکرون، خطای زیادتری نسبت به سمپلر 50 میکرون دارد، توصیه می کنیم که حجم های کمتر از 500 میکرولیتر رآژنت ها را با پیپت های مکانیکی بکشید.
- عادت شستن سر سمپلر ها و استفاده مکرر از آنها را باید ترک کنید به دلیل اینکه با شستن آنها، ویژگی نچسب بودن سمپلرها عوض می شود؛ همچنین خشک کردن سر سمپلرها حتی در دمای متوسط می تواند منجر به عوض شدن شکل آنها شود و این کار از وصل شدن محکم نوک به سمپلر جلوگیری می کند و حجم کشیده شده را عوض می کند.
- پیپت های مکانیکی و سمپلرها را باید پس از کار به صورت عمودی قرار دهید و آنها را در معرض ضربه، حرارت، مواد شیمیایی آزمایشگاهی و گرد و غبار قرار ندهید.
- سمپلرهای با حجم کم معمولاً به صورت اسپکتروفتومتریک (با مواد رنگی) و سمپلرهای با حجم بیشتر به طریق گراویمتری (وزن سنجی) به همراه آب مقطر ، جیوه و گلیسرول کالیبره می شوند.
- استفاده از نوک سمپلر با کیفیت خوب الزامی است. عمدتاً نوک سمپلر های ارزان قیمت کیفیت مناسبی ندارند و قابل استفاده نیستند.
- هنگام کار با سمپلر باید نوک سمپلر محکم باشد. اگر نوک سمپلر به بدنه آن به طور کامل محکم نشود، محلول کاملاً کشیده نخواهد شد و یا از آن بیرون می ریزد.
- اگر می خواهید نمونه ها یا محلول های مختلف را انتقال دهید و یا بکشید باید سمپلر را عوض کنید.
مشاهدۀ قیمت و مشخصات تجهیزات اندازه گیری
مشاهدۀ قیمت و مشخصات تجهیزات آزمایشگاه طبی
به چه صورت از سمپلر نگهداری کنیم ؟
- بعد از کار آن را به شکل عمودی بر روی پایه مخصوص به خود قرار دهید.
- در صورتی که نمونه یا محلولی به بدنه سمپلر وارد شد ، آن را سریعاً تمیز کنید.
- سمپلر را باید در هفته دو بار تمیز کنید (بدنه ، قسمت های داخلی ،o-ring و…)
- o-ring ( oil ring) بعد از استفاده دوباره خشک و خراب می شود، باید آن را هرماه با روغن مخصوص و یا گریس نسوز ( واروارین ) چرب کنید.
- o-ring سمپلر را باید هر 3 تا 6 ماه یک بار عوض کنید.
کنترل کیفی سمپلرها و فرمول های آن :
سمپلر در شروع کار، و سالی 4 مرتبه کنترل شود (هر 3 ماه یکبار ).
برای کنترل کردن سمپلرها به پارامترهای زیر با دقت توجه کنید :
- عدم صحت (Bias)
- عدم دقت (Imprecision)
- خطای کلی (Total error)
( C.V ) عدم دقت % + عدم صحت % = Total error
برای محاسبه کردن عدم دقت از فرمول های زیر استفاده کنید :
میانگین =X
مجموع مقادیر = ∑▒X
انحراف معیارStandard Deviation=SD
ضریب انحراف Coefficient of Variation = C.V
راه های کنترل کیفی سمپلر چیست؟
روش وزنی (Gravimetric)
- این روش برای سمپلرهای با حجم بیشتر از 200 میکرولیتر لازم است.
نکات کلی درباره سمپلر و پیپت های اتوماتیک چیست؟
- هرچقدر حجم سمپلرها کمتر باشد، عدم دقت و عدم صحت آن بیشتر می شود؛ عدم دقت پیپت های اتوماتیک عمدتاً کمتر از 1/0% (CV=1% ) است.
- در کارهای روتین عدم صحت سمپلر تا سقف 5% و عدم دقت تا سقف 3% مشکل زیادی ندارد .
- هنگام کار با سمپلر، عدم صحت (Bias) اهمیت چندانی ندارد به دلیل اینکه در اکثر راه ها از استاندارد معلوم العیار استفاده می کنند و خطای عدم صحت اگر از استاندارد استفاده کنند ، کاهش می یابد و یا به کل از بین می رود. در سمپلر، خطای عدم دقت ( imprecision ) اهمیت بیشتری دارد، زیرا در نمونه های پشت سر هم ، یکی را زیاد و یکی را کم می کشد. (خطای عدم دقت در هر دو طرف می باشد)
- هنگام انجام دادن تست هایی که استاندارد مناسبی ندارند مانند تست های آنزیمی و روش های کینتیک ( kinetic )، درستی و دقت سمپلر بسیار اهمیت دارد، برای این نوع تست ها از سمپلرهای با کیفیت استفاده کنید بهتر است.
- برای تنظیم کردن صحت سمپلرها پس از مشخص کردن خطای آن (خطای کم یا زیاد کشیدن)، دسته ی سمپلر را جدا کنید و با یک پنس دو لبه صفحه مخصوص را پایین یا بالا ببرید؛ با این روش خطاهای کم، اصلاح خواهند شد. به صورت کلی توصیه می شود که اصلاً سمپلر را برای تنظیم آن دستکاری نکنید.
- چون که استفاده از سمپلرها برای انتقال دادن حجم های کم، سریعتر و ساده تر از پیپت است و خطر عفونت مواد شیمیایی و سمی را هم ندارد، استفاده از آن به شما توصیه می شود.
- قبل از استفاده از سمپلرها، بروشور آن را مطالعه کرده ( روش کار، تمیزکردن، نگهداری، عدم دقت و عدم صحت…)، سپس کالیبریشن و کنترل کیفی آن را انجام داده و سپس از به دست آوردن صحت و دقت مناسب اطمینان حاصل کرده و از آن استفاده کنید.
امروزه با ارائه شدن روش های آنزیمی و با توجه به گرانی کیت ها و رآژنت ها، بیشتر آزمایش ها به روش های میکرو انجام می شوند و این کار اهمیت سمپلر را بیشتر کرده است.
مشاهدۀ قیمت و مشخصات تجهیزات اندازه گیری
مشاهدۀ قیمت و مشخصات تجهیزات آزمایشگاه طبی
قیمت سمپلر
برای اطلاع از قیمت سمپلر آزمایشگاهی می توانید درخواست خود را از طریق فرم زیر ارسال نمایید تا شرکت عرضه کنندۀ این محصول با شما تماس حاصل نمایند
◄ درخواست خرید خود را در فرم زیر برای ما ارسال کنید ►
- امتیاز کلی
- Rated 3.5 stars
3.5 / 5 (تعداد رای دهندگان) - Very Good
- امتیاز شما